Mercedesovi vozači dominirali su slobodnim treninzima na Velikoj nagradi Japana. U Ferrariju nisu očekivali takav scenarij nakon odličnih rezultata na prethodnim utrkama, ali Sebastian Vettel ističe da još nisu izvukli puni potencijal iz bolida.

Charles Leclerc osvojio je za Ferrari četiri pole positiona na posljednje četiri utrke, no gledajući rezultate slobodnih treninga u petak, momčad iz Maranella teško će nastaviti taj uspješni niz u kvalifikacijama. Razlog tome je izvanredna brzina Mercedesa – Valtteri Bottas bio je najbrži na oba treninga, odmah ispred momčadskog kolege Lewisa Hamiltona. Leclerc je na drugom treningu bio četvrti sa zaostatkom od tri i pol desetinke, dok je Vettel na petom mjestu kasnio više od pola sekunde.

“Možda su drugi bolidi drukčiji, a naš je ostao isti. Sve ovisi na koji način gledate ovu situaciju. Sigurno je da smo danas vidjeli vrlo brzi Mercedes i da su oni imali vrlo dobar osjećaj od samog početka.”

“Mercedes je možda napravio korak naprijed ili im samo staza odgovara više nego ostalima. Razlozi mogu biti različiti, ali ja mislim da mi možemo bolje. Vidjet ćemo gdje ćemo biti u nedjelju ujutro”, rekao je Vettel.

Nijemac vjeruje da njegov Ferrari ima određene rezerve, a u nedjelju će do izražaja itekako doći i vozačke kvalitete. Jake kiše koje tijekom subote donosi tajfun Hagibis isprat će stazu pa će u kvalifikacijama vozače dočekati posve “zelena” staza. Neće biti jednostavno pronaći grip.

“Nije ovo bio savršeni dan za nas, ali iz bolida se može izvući više. Nadam se da ćemo to uspjeti napraviti na račun sposobnosti i predanosti na stazi, radije nego uz pomoć podataka i računala.”

“Mercedes je bio vrlo brz svaki put kad je izašao na stazu. Činilo se da je i Red Bull dosta snažniji ovdje pa bi moglo biti tijesno. Očekujem da će i jedni i drugi biti vrlo snažni u nedjelju ujutro”, poručio je Sebastian.

Hoćemo li u nedjelju gledati troboj triju ekipa za mjesta na postolju? Prve konkretne odgovore dat će kvalifikacije, koje je tajfun odgodio za nedjelju u 3 sata ujutro po hrvatskom vremenu.