Staza Prilipe nedaleko Brežica ugostila je prvu ovogodišnju zajedničku utrku Prvenstva Slovenije i Hrvatske u motocrossu. S velikim brojem vozača i brojnom publikom uz stazu, bio je to pravi MX spektakl, a dodatni začin cijeloj priredbi bio je nastup dvostrukog prvaka svijeta – briljantnog Tima Gajsera.

U svakoj motocross sezoni nacionalni savezi dviju država (HMS i AMZS) organiziraju dvije zajedničke utrke. Domaćin jedne je neki od slovenskih klubova, a domaćin druge neki od hrvatskih organizatora. U Sloveniji je ove godine red došao na AMD Brežice, čija je ekipa odradila odličan posao u organizaciji, usprkos vrlo nepovoljnim vremenskim uvjetima i velikoj količini kiše u tjednu uoči natjecanja.

Zajedničke utrke Prvenstva Slovenije i Hrvatske odlične su iz više razloga. Najvažnije, popune se startne rampe, a to je onda i najbolji mogući poziv za publiku. Vozačima nastup u snažnijoj i brojnijoj konkurenciji pruža izvrsno iskustvo, a još ako im društvo pravi dvostruki prvak svijeta – bolje ne može.

Tim Gajser stigao je u Brežice samo tjedan dana nakon veličanstvene pobjede na utrci Svjetskog prvenstva u talijanskom Trentinu. Nije potrebno isticati kakav je interes navijača izazvao, a u utrkama je bio svijet za sebe, sasvim logično.

Klasom MX Open Gajser je dominirao na svojoj Hondi i u prvoj i u drugoj vožnji, a na pobjedničko postolje uspela su se još dva slovenska vozača – Klemen Gerčar iz domaćeg kluba AMD Brežice i Peter Irt iz APJ Moto Šport Kluba.

Od hrvatskih vozača u toj klasi najbolji je bio Luka Crnković (MCK Zagreb), ukupno četvrti. Drugo mjesto za Prvenstvo Hrvatske osvojio je Matej Jaroš (MK Požega Promet), a treće Dejan Zver, koji brani boje MK Bedekovčina i Kreator Racing MX Teama.

Bedekovčina i Kreator Racing imali su još jednog istaknutog predstavnika. Riječ je naravno o Nikoli Hraniću, najboljem hrvatskom vozaču klase MX2. Hranić je u Brežicama ukupno bio treći na svom KTM-u, iza dosta iskusnijih Jana Pancara (AMD Šentvid pri Stični) i Luke Mileca (AMD Vurberk). Od hrvatskih vozača, iza Hranića najbolji su bili Hrvoje Karas (MK Karas Team) i Filip Vragotuk (MK MX Šipek).

Hrvatski vozači bili su pobjednici u juniorskim klasama MX85 i MX65. Luka Kunić (MK MX Šipek) pokazao je jako dobru vožnju i pobijedio na svojoj Yamahi od 85 kubičnih centimetara, ispred Slovenaca Jake Peklaja (AMD Šentvid pri Stični) i Tilena Demšiča (ŠD MX Akademija Sašo Kragelj). Za Prvenstvo Hrvatske, drugo mjesto osvojila je Mia Ribić (SMK Savski Marof).

U klasi MX65 pobjednik je bio Šimun Ivandić, hrvatski vozač koji je od ove godine član slovenskog Gajser Teama. Drugo mjesto pripalo je Mađaru Adamu Horvathu, a treće Slovencu Mihi Vrhu (ŠD MX Moto Društvo Bistrc). U klasi MX50, koju voze oni najmlađi, Teo Šukljan bio je pobjednik ispred Luke Juriča i Alexa Novaka.

Na stazi u Brežicama nastupili su i veterani, a uvjerljivi pobjednik njihovih vožnji bio je Sašo Kragelj. Od vozača koji se natječu za Prvenstvo Hrvatske, najbrži je bio Borut Koščak (MCK 97), ispred Danka Braima (MCK Jaska) i Ivice Jakopeca (EK Malino Oriovac).

Nakon odlične utrke u Brežicama, hrvatski motocross majstori okreću se novom izazovu. Tradicionalno, na Uskršnji ponedjeljak održava se utrka Prvenstva Hrvatske u Savskom Marofu.