Šefovi ekipa Formule 1 pohvalili su ranu odluku o promjeni održavanja kvalifikacija radi tajfuna Hagibis.

Već u petak ujutro potvrđeno je da se u Suzuki u subotu neće ništa odrađivati zbog približavanja super tajfuna Hagibis, za kojeg se u subotu očekuje da će pogoditi šire područje Japana. Prekinuti su i drugi značajni sportski događaji, poput dvije utakmice Svjetskog prvenstva u ragbiju, a također su otkazane i mnoge prometne veze u zemlji.

Kvalifikacije za Veliku nagradu Japana će se tako održati u nedjelju ujutro u 10 sati po lokalnom vremenu (03:00 kod nas).

Govoreći o toj odluci, Alfa Romeov Frederic Vasseur komentirao je:

“Mislim da je sigurnost na prvom mjestu i vjerojatno nema smisla tražiti od gledatelja da dođu na stazu po takvom vremenu. Što se tiče rasporeda i programa za momčadi, o tome smo već prekjučer navečer razmišljali i sve dogovorili.”

Ferrarijev šef Mattia Binotto složio se s Vasseurovim mišljenjem, dodajući:

“Žao mi je navijače, ali to je potpuno respektabilna odluka. Sigurnost je na prvom mjestu. Što se programa tiče, zasigurno je raspored sada mnogo intenzivniji. Svakako preskačemo jednu sesiju, a to je treći slobodni trening. Imat ćemo barem set guma viška. Stvari su složenije te nam je to sigurno veliki izazov.“

Renaultov šef Cyril Abiteboul vjeruje da bi ovakve situacije trebale pružiti priliku za procjenu potencijalnih promjena u budućem formatu trkaćeg vikenda:

“To se dešavalo prije i dogodit će se u budućnosti. U nedjelju ima dovoljno vremena za obavljanje i kvalifikacija i utrka. Mislim da će nam to možda malo prikazati dojam Formule E, tako da nije loše.”