Predsjednik Svjetske automobilističke federacije, Jean Todt, predložio je vodstvu Formule 1 da se razmotri povratak nadolijevanja goriva u sport, kako bi se povećao spektakl.

Na donošenju novih pravila Formule 1, koja će na snagu stupiti od 2021. godine, zajednički rade FIA, Liberty Media te predstavnici timova. Generalni je cilj učiniti utrkivanje neizvjesnijim i uzbudljivijim za gledatelje.

U razgovoru za britanske medije na Silverstoneu, predsjednik FIA-e Jean Todt izjavio je da bi trebalo razmisliti o tome, da se prilikom donošenja novih pravila, u Formulu 1 vrati nadolijevanje goriva za vrijeme utrka. Isto je zabranjeno od 2010. godine, a razlog ukidanja bilo je smanjenje troškova i sigurnosnih rizika.

“Osobno, volio bih ponovno vidjeti nadolijevanje goriva, ali treba napraviti studiju s pozitivnim i negativnim stranama. Bolidi vjerojatno postaju malo preteški i to je nešto o čemu smo raspravljali.”

“Pokušavam pogurati tu analizu, da vidimo što bi Formuli 1 donio povratak nadolijevanja goriva. To bi značilo da bi bolidi bili lakši na startu i mogli bismo imati manje bolide”, objasnio je Todt.

Pravila za 2021. uglavnom su bila usmjerena na smanjenje troškova, a vrati li se nadolijevanje goriva, to bi bio korak u suprotnom smjeru jer bi timovi morali kupovati novu opremu.

“Kad čujem da bi to bilo skuplje, samo se nasmijem. Pogledajte koje su veličine motorhomeovi timova. Ne mislim da bi ih financijski ubilo uvođenje nadolijevanja goriva”, poručuje Todt.

Nadolijevanje goriva uvijek je bilo popularno među fanovima sporta, ali definitivno ima i pozitivnih i negativnih aspekata. Omogućuje vožnju maksimalnom brzinom kroz duži period utrke, ali moglo bi imati negativne učinke na broj pretjecanja. Vozači bi se u tom slučaju često mogli oslanjati na strategiju, umjesto da poziciju pokušavaju zaraditi u izravnoj borbi na stazi.