Kada je pred par dana došla informacija o tome da ćemo sljedeće sezone imati VN Nizozemske, postalo je vrlo izgledno kako ćemo dogodine izgubiti VN Španjolske na stazi Catalunya.

Na toj se stazi Formula 1 vozi od 1991. godine te je redovno bila domaćin zimskim i unutarsezonskim testiranjima.

Šef Red Bulla, Christian Horner, smatra da bi staza kraj Barcelone trebala ostati u kalendaru Formule 1, ako ne kao utrka za VN Španjolske, onda barem za testiranja.

”Bilo bi velika šteta ostati bez ove staze u kalendaru Formule 1, ali mislim da bi barem trebali ostati tu za testiranja. Staza se nalazi u Europi, gdje su sjedišta momčadi, a opet je dovoljno južno da pruži dobre uvjete.”

”Momčadi ne moraju puno trošiti na transport, a staza ujedno pruža dobar mix svih vrsta zavoja, sporih, srednje brzih i brzih, što je idealno za testiranje bolida,” rekao je Horner.

Mnogi vozači su izjavili da im je staza u Španjolskoj posebna zbog toga što su u zadnjim godinama jako čest ”gost” te da bi voljeli barem zadržati testiranja na stazi Catalunya.

”Bili smo ovdje mnogo puta do sada. Malo će mi biti žao zbog Carlosa Sainza ako ova staza izađe iz kalendara jer je ovo njegova domaća utrka. I nama, drugim vozačima, se sviđa ova staza i ovaj period kada dolazimo ovdje pa će nam biti žao ako uistinu ostanemo bez utrke u Catalunyi,” izjavio je Sebastian Vettel.