Helmut Marko smatra da je vremenska kazna koja je pogodila Sebastiana Vettela na utrci u Kanadi samo jedan od dokaza da su vodeći ljudi Formule 1 naklonjeni aktualnim prvacima. Zahvaljujući Vettelovoj kazni, pobjeda je otišla u ruke Lewisa Hamiltona kojemu je ovo bila peta pobjeda u sezoni i sedma u sedam utrka za Mercedes.

Savjetnik Red Bulla tvrdi da je kazna potpuno neopravdana, a dobar dio i javnosti i publike slaže se sa njim.

“Sebastian nije učinio ništa pogrešno. Svu svoju pažnju morao je usmjeriti prema kontroliranju bolida,” rekao je Marko.

“Hamilton ga je mogao obići s unutarnje strane ili jednostavno zakočiti. Također, na njemu je odgovornost da izbjegne incident, ali on je riskirao sudar kako bi stekao prednost. Nakon toga se žalio na radio.”

“Sebastianova kazna je iz tih razloga nepoštena i ostavlja loš dojam. Pravila se pod hitno trebaju mijenjati.”

Nakon što su ga novinari upitali zašto smatra da je F1 naklonjena Mercedesu, Marko je spomenuo da ovogodišnje Pirellijeve gume odgovaraju jedino momčadi iz Brackleyja.

“Reći ću to ovako; moglo se primijetiti da su promjene pravila i važne odluke u posljednje vrijeme išle u korist Mercedesa,” kazao je.

“Naprimjer, Pirelli je promijenio smjesu za gume u 2019. kako se ne bi pregrijavale, ali jedino je Mercedes s time imao problema lani.”

“Odjednom jedino Mercedes može dobro zagrijati gume, svi ostali ne možemo! To je smiješno. Imali smo vremena reagirati, ali svi bolidi su dizajnirani s manje downforcea.”

“Doduše, Mercedes je odlučio napraviti bolid s više downforcea i trakcije. Baš na način da izvuku najviše iz guma.”

76-godišnjak čak sumnja i da je moguće da je Mercedes dobio podatke o novim gumama prije svojih rivala.

“Ne mogu dokazati da je Mercedes dobio podatke prije nas, ali ne mogu ni otkloniti sumnju da nisu. Red Bull će veoma pažljivo promatrati što se događa u budućnosti Formule 1 i također ćemo imati sastanke s Pirellijem,” završio je Marko.