Ferrari je na Velikoj nagradi Kine doživio novi udarac. Vozači Mercedesa ostvarili su treću uzastopnu dvostruku pobjedu na startu nove sezone, dok je momčad iz Maranella bila miljama daleko od borbe za najvišu stepenicu postolja, slično kao na otvaranju sezone u Australiji.

Prašinu je podigla strateška odluka Ferrarijeve momčadi u prvom dijelu utrke. Naime, Charles Leclerc na startu je prošao ispred Sebastiana Vettela i držao treću poziciju iza dva Mercedesa. Srebrne strijele nije uspio pratiti i tada su mu iz momčadi javili da propusti Vettela naprijed. Mladi monegaški vozač to je i učinio u 11. krugu, iako je preko radio veze momčadi dao do znanja da mu se ta odluka nimalo ne sviđa.

Šef Ferrarijeve momčadi Mattia Binotto, koji je uoči utrke u Kini rekao da će u situacijama 50/50 prednost dobiti Vettel, uvjerava javnost da to nije bila odluka koja je trebala favorizirati Nijemca.

“U toj fazi utrke Mercedes je bio nešto brži. Jednostavno, željeli smo dati Sebastianu priliku da ih pokuša dostići. Razumijem kako se Charles osjećao, ali nije nam bila namjera davati prednost jednom ili drugom vozaču, već smo željeli kao tim pokušati sve što smo mogli. Bilo je važno da to napravimo u prvoj fazi utrke”, rekao je Binotto.

Međutim, Vettel također nije mogao pratiti Lewisa Hamiltona i Valtterija Bottasa, a situacija za Ferrari dodatno se pogoršala kad je Max Verstappen u bolidu Red Bull Racinga primijenio undercut strategiju, kojom je prošao ispred Leclerca, a umalo ugrozio i treće mjesto Vettela.

Opet, Binotto ima opravdanje i tvrdi da timska odredba o propuštanju Vettela nije razlog zašto se Verstappen ugurao između Ferrarijevih vozača.

“Mislim da bi to ionako uspio napraviti uz undercut strategiju. Jednog od dvojice naših vozača bi svakako prestigao, bez obzira kojeg. Iz perspektive momčadi, sve bi ostalo isto i da je Vettel ostao iza Charlesa”, tvrdi Binotto.

U ukupnom poretku vozača, Verstappenu u leđa gledaju i Vettel i Leclerc, a Mercedesov dvojac već se značajno odvojio na vrhu. Leclerc sada ima bod manje od Vettela, a ima i svako pravo biti ogorčen zbog raspleta događaja u Kini.

“Ako je Charles uzrujan, ima pravo biti uzrujan i to je nešto što trebamo prihvatiti. Šteta da je ovako ispalo za njega, ali možda sljedeći put stvari budu išle njemu u korist”, poručio je šef Ferrarijeve momčadi.